20 Aralık 2015 Pazar

En Güzel Yemek Makarna

 Makarna,  irmik veya una yumurta karıştırılarak hazırlanmış  türlü   Biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılan yemektir. Makarna dünyadaki en çok tüketilen yemeklerden birtanesidir.  Makarnanın insana verdiği tat, soslarla birlikte  Bu yemeği daha da güzelleştirmektedir. Bence de bir çok yemeğin yanında yenebilir ve gerçekten eve gelen sosyale birlikte öğle ve akşam yemeklerini her zaman yenilebilecek bir lezzettir . Makarnanın üretimi: makarnanın üretimi için buğday irmik hale getirilir ,  suya karıştırılır ve şekil verilir . Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayı, ekmeklik buğdayden çok farklıdır .  Protein ve be vitamini oranı daha yüksektir .  Makarna kompleks karbonhidrat grubuna olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür .  Makarnanın koca hazmedilen bir besin olmasının nedeni budur. Türkiye'deki makarna ürerimi fazla gelişmiştir .  Hele hele Türkiye gibi bir  ülkede  makarnaya sen yemeklerin başında gelir.  Türkiye'de ilk makarna üretimi  sanayi olarak  1922 yılında başlamıştır. 1980 li yıllardan makarna fabrikalarının üretiminin artması ile dünyada makarna üreten arasında  beşinci sıraya yerleşmiştir.

 Türkiye'de üretim kapasitesini yaklaşık %40'ı Gaziantep'te, %35'i orta anadolu bölgesinde ve %25'i ise Ege bölgesinde bulunmaktadır .  Makarna kalitesini en önemli belirleyicisi yüksek ısı teknolojidir .  Türkiye'de üretim bu teknoloji ile yapılmaktadır. Evlerde yemek deyince insanların hemen ve ilk olarak aklına makarna gelmektedir. Makarna hamurişi olduğu için  ve yapımı  zor olmadığı için  yerleşmiş  müyhiş bir lezzettir .  Örnek olarak ben makarna yoğurt da birlikte hemen hemen her zaman ve her yerde yiyebilirim. Bence dünyada benim gibi bir çok insanda makarnayı her türlü sosla yiyebilir.  En bilindik makarna çeşitlerinden bahsetmek gerekirse :

Çubuk Makarna Spagetti :  Spagetti dünyada ve türkiye'de en çok yenilen makarna çeşitlerinden bir tanesidir .  Çubuk şeklindedir ve  hem kıymalı hem de yoğurtlu  soslariyla yenilebilecek müthiş bir lezzettir .  Yemese diğer makarna göre biraz daha zordur .

Domates Soslu Makarna : Domates soslu makarna spagettiye göre biraz daha az tercih edilmektedir . Ama bazı insanlar için domates sosunun makarnayla hilelerin bize verdiği tad hiçbir zaman kimsenin hayır diyemeyeceği bir taddır .

Salçalı Ve Kıymalı Makarna : Bu makarnalar bazı baharatlarla müthiş bir tad vermektedir . Kıyma ve salça , yoğurt insanlarn her zaman tercih edebileceği bir yemektir . Bu yemeklerin yanında yoğurt eklenince yemeğe daha farklı bir güzellik katmaktadır .

Sade Makarna : Sade makarna da çok güzeldir ama bence makarna soslarla ve baharatlarla yenmesi gereken bir yemektir . Bu yemeği sade yiyenler de anlamak gerekir belki de sosları sevmemektedirler . Ama sade makarna yemek gerekiyorsa yanında İlla ki bir şey yememiz gerekmektedir .

Sonuç olarak makarna dünyadaki güzel yemeklerden birtanesidir. Kimsenin hayır diyemeyeceği müthiş bir lezzet olup ağzımıza müthiş bir tad vermektedir . Yanında soslarda  ve baharatlarda bu yemeği daha da güzelleştirmiştir . Aynı Zaman'da bu yemek yenerken bir çok insana keyif verdiği için insanlar bu yemek üzerinden dükkanlar açıp burdan para kazanmaktadır . Bence de bu işten para kazanılabilir çünkü insanlar gerçekten güzel yemekler yenebilecek yerler araştırmaktadır . Herkes de benim gibi düşünmektedir ki makarna dünyadaki en güzel yemeklerdendir .

Teşekkürler ,
Alican Sürmeli
10- B

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder